La finalul acestei săptămâni, vineri, 9 octombrie, ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu transmitere LIVE pe trei canale Facebook, Editura Pandora M lansează un nou titlu din colecția ANANSI. World Fiction: cartea de memorii a scriitorului și jurnalistului turc Ahmet Altan. Textele reunite în volumul Nu voi mai vedea lumea niciodată au fost scrise de Ahmet Altan în închisoare, pe mici bucăți de hârtie și strecurate afară de cunoscutul avocat cu o bogată carieră internațională Philippe Sands, cel care semnează și prefața cărții.

Despre volum, condiția scriitorului în dictatură și libertatea cuvântului vor vorbi la evenimentul de vineri politologul Cristian Preda, profesor și decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București și publicistul Sever Voinescu, redactor-șef al săptămânalului Dilema Veche. Amfitrioana evenimentului este jurnalista Magda Grădinaru, editorialist Spotmedia.

Evenimentul va putea fi urmărit LIVE pe paginile de Facebook ANANSI.World Fiction, Librăria Humanitas de la Cişmigiu și Spot Media.

Publicat într-o primă ediție în limba engleză la finalul anului trecut, fără șanse să apară în curând tipărit în Turcia, volumul este un adevărat credo ce demonstrează că în carceră se află trupul, dar că adevărata libertate nu­i poate fi confiscată niciodată unui scriitor: imaginația și cuvintele au puterea de a dărâma zidurile cele mai groase.

La scurt timp de la publicare, volumul de memorii al lui Ahmet Altan a fost primit cu entuziasm de criticii de la cele mai importante publicații din întreaga lume: „un strălucit testament atemporal al puterii de a scrie din mijlocul represiunii orweliene” (Washington Post), „un triumf al spiritului liber” (The Guardian), „luminos, un testament inspirațional al rezistenței umane” (Publishers Weekly).
Lor li s-au alăturat nume importante ale scenei literare internaționale. Laureatul Nobelului literar din anul 2003, J. M. Coetzee, este unul dintre aceștia: „Din intestinele sistemului de închisoare a lui Erdoğan reies aceste meditații asupra vicisitudinilor justiției, produse ale unei minți bogate, captivante, uneori profunde și remarcabile pentru liniștea lor”. Celebrul autor britanic Neil Gaiman: „Sper că oricine știe să citească, indiferent de orientarea sa politică, va pune mâna pe această carte în care Ahmet Altan își înfruntă încarcerarea. Regimurile totalitare speră că, dacă întemnițează scriitorii, îi și amuțesc. Vor da întotdeauna greș”.
Cunoscutul scriitor și activist pentru drepturile omului Ariel Dorfman l-a comparat pe Ahmet Altan cu cei mai importanți scriitori ai dizidenței: „Rețineți numele lui Ahmet Altan! Adăugați­-l galeriei marețe a celor care au scris din închisoare de­a lungul veacurilor – Boethius, Cervantes, Gramsci, Soyinka, Soljenițîn –, lăsați­-vă cuprinși de emoție și de indignare în fața poveștii lui”.

Ahmet Altan (1950) este unul dintre cei mai citiți prozatori turci, dar și un jurnalist redutabil. A fost adus în fața instanței de cel puțin 100 de ori din cauza opiniilor sale politice incomode și a stilului său direct. Este unul dintre primii intelectuali turci care au recunoscut că ceea ce Imperiul Otoman a făcut populației armene se califică drept genocid. În 2016, în urma puciului eșuat din Turcia, Altan a fost judecat și condamnat pentru că ar fi transmis „mesaje subliminale” puciștilor în timpul unei emisiuni televizate. A fost condamnat la închisoare pe viață și de atunci se află în temnița Silivri, din afara Istanbulului. Întreaga corespondență îi este monitorizată și cenzurată.
De la debutul din 1982, Altan a publicat zece romane și șapte volume de eseuri. Nu voi mai vedea lumea niciodată este a opta lui carte de eseuri și reprezintă o premieră în cariera sa de scriitor, dat fiind că apare în toată lumea în traducere, fără ca în Turcia să existe vreo șansă de publicare. Conștient că, atâta vreme cât regimul Erdogan se va afla la putere, el nu va mai vedea lumea cu ochii unui om liber, Ahmet Altan, unul dintre cei mai cunoscuți romancieri din Turcia, își află libertatea în scris, în citit și în adâncurile memoriei. Această bijuterie scoasă din genunile tiraniei este un adevărat credo ce demonstrează că în carceră se află trupul, dar că adevărata libertate nu-i poate fi confiscată niciodată unui scriitor: imaginația și cuvintele au puterea de a dărâma zidurile cele mai groase.
De același autor, la Editura Pandora M se află în curs de apariție romanele care compun Cvartetul Otoman.

________________________________________
Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat este unul dintre cele șase titluri cu care a debutat colecția ANANSI. World Fiction, cel mai nou proiect dedicat traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. Proiectul, lansat oficial la finalul lunii septembrie, este coordonat de Bogdan-Alexandru Stănescu, editor cu o bogată experiență, de peste 15 ani, pe piața traducerilor. Celelalte cinci titluri publicate până în prezent sunt: Viața mincinoasă a adulților de Elena Ferrante, Bine ai venit în America! de Linda Boström Knausgård, Autobiografia de José Luís Peixoto, Dora și Minotaurul. Viața mea cu Picasso de Slavenka Drakulić și Jurnalul unui librar de Shaun Bythell.