Încheiem seria de evenimente dedicate volumului Cenaclul de Luni. Viața și opera de Cosmin Ciotloș, publicat de editura Pandora M, cu lansarea de la Timișoara. Vă invităm joi, 1 iulie, începând cu ora 18.30 la Librăria La Două Bufnițe. Alături de autor vor fi prezenți prozatorul și eseistul Viorel Marineasa, poetul și jurnalistul Robert Șerban și prozatorul și eseistul Daniel Vighi. Moderatoarea evenimentului va fi Oana Doboși, managing partner al librăriei La Două Bufnițe. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.
Cosmin Ciotloș ne dezvăluie în prefața volumului Cenaclul de Luni. Viața și opera diversele metamorfoze pe care le-a suferit titlul final: „Cartea aceasta a purtat un alt titlu: Formăm testudo, cu o sintagmă, recunosc, un pic prețioasă, dar extrem de sugestivă. Romanii numeau așa, testudo, adică «țestoasa», o formație tipică de luptă la care infanteria recurgea destul de frecvent. Mi se păruse potrivit să recurg la această metaforă, împrumutată dintr-un splendid poem al unuia dintre autorii de care mă ocup în carte, ca să rezum în două cuvinte (exact două) istoricul și morfologia unui fenomen de o aiuritoare complexitate. Cum altfel să fi explicat mai plastic solidaritatea generoasă, spiritul camaraderesc, lealitatea polemică, voluntarismul tineresc pe care poeții «optzeciști» le-au întruchipat în primul rând prin scrisul lor? Cum să le fi redat mai bine curajul (nu lipsit de angoase) de a înainta umăr la umăr într-un mediu nu o dată ostil?”
Cosmin Ciotloș (n. 1983) este lector dr. la Facultatea de Litere a Universității din București și colaborator al revistei Dilema veche. A susținut timp de zece ani principala rubrică de cronică literară a revistei România literară. A publicat o antologie a poeziei generației optzeci (Nemira, 2015), o ediție adnotată a poemului Levantul de Mircea Cărtărescu (Humanitas, 2016) și un eseu detectivistic investigând opera lui Mateiu I. Caragiale, Elementar, dragul meu Rache (Humanitas, 2017). În 2019 a primit Premiul pentru critică literară al Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj. În 2020 a coeditat volumul de studii Harta și Legenda. Mircea Cărtărescu în 22 de lecturi (Editura Muzeul Literaturii Române).
Lasă un răspuns