Judith Kerr este o scriitoare și ilustratoare britanică care a creat cărți care rezistă trecerii timpului, cum sunt cele din seria Mog, pisica uitucă sau Coada Katinkăi, La plimbare cu mami și Tigrul care a venit la ceai, dar și romane pentru copii mai mari, cum sunt Blestemul iepurelui de la școală, Foca domnului Cleghorn și When Hitler Stole Pink Rabbit.
Blestemul iepurelui de la școală, ultima carte scrisă și ilustrată excepțional de Judith Kerr a văzut lumina tiparului în anul 2019 la numai două luni după moartea autoarei. Romanul este o poveste amuzantă pe care copiii o vor adora și care le va stârni râsul, fie că o citesc singuri, fie împreună cu familia.
Tatăl lui Tommy, personajul principal, este un actor rămas fără slujbă, în timp ce soția lui învață ca să devină profesoară. Banii sunt puțini, iar bicicleta după care tânjește Tommy s-ar putea să nu ajungă sub pomul de Crăciun.
Situația nu se îmbunătățește când iepurele de la școală, Fulg de Nea, este băgat pe gâtul familiei de învățătoarea lui Tommy, domnișoara Bennet, care trebuie să plece să aibă grijă de mama ei bolnavă. Angie, surioara lui Tommy, e încântată. Tommy e mai puțin îndrăgostit de iepure, iar presimțirile sale rele se împlinesc când Fulg de nea face pipi pe pantalonii lui Gordon Strong, un star de film destul de urâcios. Ca urmare, tatăl lui Tommy pierde un job promițător. Incidentele încep să se adune. Tommy e hărțuit de o haită de câini când îl scoate pe Fulg de Nea la plimbare în parc. Angie se îmbolnăvește grav. De înțeles, Tommy devine convins că Fulg de Nea le poartă ghinion. Apoi Fulg de Nea dispare. Tommy reușește să-l găsească și, în timp ce merge spre casă, un regizor, prieten cu tatăl lui, îl vede ținând iepurele în brațe și așa îi vine ideea pentru următorul său film. Și uite așa Tommy începe încet-încet să creadă că o serie de evenimente nefericite pot aduce până la urmă ceva pozitiv familiei lui.
Cu toate realizările sale, Judith Kerr a rămas modestă în privința operei ei. Aceeași senzație de simplitate, de modestie, se regăsește în toate cărțile lui Kerr, incluzând și Blestemul iepurelui de la școală. Niciun cuvânt din text nu e scris degeaba. Nicio singură trăsătură de creion nu e deplasată. Nu există, aparent, niciun alt scop în afară de amuzament și distracție. Evenimentele sunt de cele mai multe ori văzute din cea mai nevinovată perspectivă, cea a unui copil care înțelege mai mult decât își dau seama adulții și acceptă mai mult decât poate accepta un adult.
Blestemul iepurelui de la școală este fără îndoială o comoară, o minunată poveste nemuritoare scrisă și ilustrată cu har de Judith Kerr.
Lasă un răspuns