Miercuri, 21 octombrie, începând cu ora 19.00, Editura Pandoram M îi invită pe iubitorii de literatură din România să urmărească un dialog între jurnalista Cristina Stănciulescu și Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției Anansi. World Fiction, pornind de la cea mai recentă carte a Elenei Ferrante tradusă în limba română: Viața mincinoasă a adulților. Tema dialogului este „Trecerea de la adolescență la maturitate” și este inspirată din povestea personajului principal al cărții, Giovanna.

Evenimentul va fi transmis pe paginile de Facebook Anansi. World Fiction (https://www.facebook.com/anansi.worldfiction/) și Cărturești (https://www.facebook.com/Carturesti/).

Viața mincinoasă a adulților, prima carte scrisă de Elena Ferrante după Tetralogia Napolitană, este cu siguranță una dintre cele mai așteptate apariții editoriale ale acestei toamne de către cititorii din întreaga lume. Romanul spune povestea Giovannei, a cărei lume se prăbușește când își aude tatăl spunând că fața ei își pierde drăgălășenia și începe să semene cu cea a disprețuitei mătuși Vittoria. Viața ei devine o căutare chinuitoare a oglinzii în care să se poată vedea cu adevărat. Giovanna se caută pe sine în două orașe înrudite ce se urăsc reciproc: un Napoli al înălțimilor și al rafinamentului și același oraș, dar al adâncurilor, un loc al excesului și al vulgarității. Fata se mișcă între cele două realități înainte și înapoi, fără a găsi răspunsuri sau o cale de a se salva, ajungând, în schimb, la o maturizare pe care nu a dorit-o și care nu e nici pe departe atât de frumoasă pe cât crezuse. Ediția în limba română a cărții apare în traducerea Ceraselei Barbone.

„Am redescoperit lumea cartierelor, a ierarhiilor și a emoțiilor stăpânite (sau nu), am intrat din nou în lumea orașului Napoli care mi-a devenit de-a dreptul familiară datorită Tetralogiei”, spunea Cristina Stănciulescu despre Viața mincinoasă a adulților.

„Noutatea pe care o marchează acest nou roman în opera Elenei Ferrante este personalitatea acestei fete, Giovanna, ce pare născută pentru a nu se lăsa călcată în picioare. În ea nu se mai regăsește nimic din maleabilitatea altor personaje feminine de-ale autoarei: e făcută dintr-un aliaj incasabil cunoscut deocamdată doar ei”, a mărturisit Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției Anansi. World Fiction

Fără îndoială, Elena Ferrante este cel mai de succes autor italian al momentului. Aclamată de cititorii din peste 40 de țări pentru Tetralogia napolitană (Prietena mea genială, Povestea noului nume, Cei care pleacă și cei ce rămân și Povestea copilului pierdut), ecranizată de HBO, autoarea italiană s-a bucurat de aceeași apreciere și în rândul cititorilor autohtoni.
La Editura Pandora M au apărut toate volumele Tetralogiei Napolitane, romanele Fiica ascunsă, Iubire amară, Zilele abandonului, volumul de interviuri, eseuri și confesiuni Frantumaglia, precum și cartea pentru copii Noaptea pe plajă. Povestea fetiței pierdute a fost nominalizată la International Booker Prize (2016) și a primit Medalia de Aur pentru ficțiune în cadrul Independent Publisher Book Awards (2016).
Viața mincinoasă a adulților, cea mai recentă traducere, va sta la baza unui serial produs de Netflix.