„Peixoto e un om atât de viu care scrie extraordinar!” (Lavinia Bălulescu)

Vineri, 16 octombrie, începând cu ora 19.00, scriitoarea Lavinia Bălulescu va intra într-un dialog LIVE online cu îndrăgitul scriitor portughez José Luís Peixoto. Evenimentul va fi transmis pe pagina de Facebook a librăriei independente „La Două Bufnițe” și prelut pe pagina de Facebook Anansi. World Fiction, dialogul fiind purtat în limba engleză.

„L-am cunoscut pe scriitorul José Luís Peixoto acum câțiva ani, chiar dacă doar online, atunci când l-am intervievat. În acea perioadă începusem să mă întreb de ce oare nu mai sunt traduse în limba română și alte titluri ale sale. Citisem deja Cimitirul de piane și Nici o privire și mi se părea esențial ca traducerile să continue. Au trecut vreo patru ani de atunci și am aflat recent că romanul Autobiografia a fost tradus la Editura Pandora M, în colecția ANANSI. World Fiction, proiect coordonat de Bogdan Alexandru-Stănescu. A fost pentru mine o mare bucurie să aflu asta, să citesc cartea și va fi o și mai mare bucurie să discut live cu José Luís Peixoto, chiar dacă tot online, despre cel mai recent roman al lui. Peixoto e un om atât de viu care scrie extraordinar!”, a declarat scriitoarea Lavinia Bălulescu.

Dialogul de mâine este prilejuit de apariția ediției în limba română a celei mai recente cărți semnate de José Luís Peixoto, Autobiografie (traducere din limba portugheză de Simina Popa). Despre relația dintre mentor și discipol, despre scris și „povara” unui debut marcat de „eticheta” „Noul Saramago”, despre modele, prietenii literare, despre „prietenia” dintre literatură și alte arte – acestea sunt doar o parte dintre temele pe care le va atinge dialogul de vineri.

José Luís Peixoto s-a născut în 1974, într-un sat din sudul Portugaliei, în regiunea numită Alentejo. Este licențiat în limbi și literaturi germanice al Universidade NOVA de Lisboa. Înainte de a se dedica scrisului, a predat timp de un an.

Acum, la aproape douăzeci de ani de la debut, José Luís Peixoto își dedică timpul în întregime literaturii. A publicat șaisprezece romane, cărți de poezie și de călătorie și este mai mereu în alt colț al lumii pe urma cărților sale sau pentru a-și scrie articolele de travel. În 2003, într-un proiect fără precedent, Peixoto și-a unit forțele cu membrii formației Moonspell, lansând, în același timp, un album și un mic roman fantastic.

Peixoto are un succes considerabil peste hotare: cărțile sale sunt traduse în peste 30 de limbi, unele titluri având și peste 20 de ediţii, iar un prim tiraj atingând cifra de 30.000 de exemplare.

Autobiografia este cel mai recent roman al său, o poveste în care granițele dintre ficțiune și autobiografie se diluează până la dispariție. José Luís Peixoto explorează în acest joc de oglinzi absolut unic creația literară și frontiera translucidă dintre viață și literatură. În același timp, își sondează propriile obsesii într-o proză plină de detalii și de lirism, ce a marcat literatura contemporană portugheză.

Cel mai recent premiu cu care a fost recompensat vine din Brazilia: Oceanos – Prêmio de Literatura em Língua Portuguesa, cea mai importantă distincţie pentru literatura de limbă portugheză, similar prestigiosului Man Booker Prize.