Dezvoltarea inteligenței și vocabularului, a empatiei și creativității sunt doar câteva dintre influențele pozitive pe care le are lectura constantă asupra copiilor. Aceasta pe lângă crearea unei legături speciale cu părinții care obișnuiesc să le citească celor mici, în fiecare seară, înainte de culcare. În plus, un obicei bun deprins în copilărie are mari șanse să fie păstrat toată viața.

Care sunt cele mai potrivite alegeri?

Iată aici 7 recomandări de cărți pentru copii de la 2 la 12 ani pe care să le aducă Iepurașul de Paște!

Tish de Edwina Wyatt
Cartea scriitoarei australiene este o poveste frumoasă și ingenioasă despre prietenie și nevoia de a fi iubit, pe care o resimt chiar și ființele imaginare. Charles Dimple este un băiețel care are mare nevoie de un prieten bun, cu calități cu totul speciale. Și, pentru că unul care să semene cu un dragon – dar unul cumsecade – este greu de găsit în realitate, Charles îl creează cu imaginația sa. Astfel apare pe lume Tish, partenerul ideal de aventuri și de joacă. Doar că, odată cu trecerea timpului, prietenul imaginar este uitat chiar de cel care l-a inventat. Însă, marea aventură a lui Tish abia acum începe, când pornește într-o călătorie fantastică pentru a-și găsi un alt partener de joacă.

Când Hitler a furat iepurele roz de Judith Kerr
Decorată cu Ordinul Imperiului Britanic, Judith Kerr este autoarea unei foarte apreciate serii de cărți pentru copii, care surprind copilăria și maturizarea Annei. Eroina trece prin întâmplări inspirate de episoade din viața reală a scriitoarei născute la Berlin, apoi obligată să părăsească Germania în timpul ascensiunii naziste. Ecranizat în 2019, romanul Când Hitler a furat iepurele roz își începe acțiunea în Germania anului 1933. Zvonurile despre război nu ajung în universul fericit al copilăriei Annei și fratelui ei până într-o zi când, din senin, trebuie să părăsescă țara pe ascuns. Călătoria către locuri mai sigure – când amuzantă, când impresionantă – este văzută prin ochii copiilor. Astfel, în pofida temei serioase, Când Hitler a furat iepurele roz este un excelent roman de aventuri care îi va încânta pe cei mici. Judith Kerr semnează și cunoscutul bestseller Mog și Tigrul care a venit la ceai.

De-ale gurii. Carte de nutriție pentru copii și părinți de Iulian Tănase și dr. Simona Tivadar
Cum determini copiii să iubească mâncarea sănătoasă? O poveste captivantă are, cu siguranță, mult mai multe șanse de a convinge decât orice tip de prelegere. Scrisă într-un stil care combină ficțiunea cu realitatea, cartea este o poveste amuzantă și inedită, care poartă copiii într-o lume neobișnuită, în regatele Glucidelor, Proteinelor și Lipidelor. Informația de specialitate este subtil introdusă în povestea lui Tase, un băiat de 11 ani plictisit și oarecum iritat de interesul brusc al părinților lui pentru hrana sănătoasă. Dar o întâmplare neașteptată de la școală, în care e implicată și o fată pe care o place Tase, îl determină pe băiat să facă o descoperire care îl surprinde chiar și pe el: mâncarea sănătoasă poate să fie cool!

Vin vikingii! de Mauri Kunnas
Pentru micii iubitori de povești de aventură cu războinici neînfricați un cadou perfect de la Iepuraș, de Paște este cartea autorului finlandez Mauri Kunnas. Navigatori dintre cei mai iscusiți și luptători de neînfrânt, cu spirit de cuceritori, vikingii sunt eroii celor opt povești din vremurile străvechi, când această populație războinică a ajuns pe coastele Britaniei. Gunnar cel Vestit, necruțătorul Erik și delicata Åsa sunt doar câteva dintre personajele captivante ale acestor povești inedite, care surprind civilizația și credințele vikingilor.

Joacă-te cu Pettson și Findus. Cifre și forme de Sven Nordqvist
Pentru copiii isteți cărora le plac sarcinile provocatoare și inteligente o carte potrivită este cea semnată de autorul suedez Sven Nordqvist. Cei mici învață formele și cifrele cu ajutorul simpaticului personaj Pettson și a motanului Findus. Sunt provocați să rezolve puzzle-uri și ghicitori de tot felul, să-și cultive atenția și să intre într-un univers fascinant. Iar până la urmă, vor descoperi cât de ușor înveți lucruri noi când te distrezi atât de bine! Minunat ilustrată, seria Pettson și Findus este un adevărat fenomen în Suedia și peste tot în lume. Oricine a auzit de bătrânul fermier Pettson și de tovarășul său, motanul Findus cel vorbăreț.


Eu ghem tu fir
 de Alberto Pellai

Scriitorul italian Alberto Pellai oferă părinților și copiilor un volum emoționant, scris în cuvinte rimate, la care cei mici rezonează mult mai puternic. Povestea este despre legătura cu totul specială dintre mamă și fiu, de la momentul când cei doi sunt încă o singură ființă, până la venirea pe lume a bebelușului, primele lui cuvinte și mersul la cresă. Cartea va stârni interesul celor mici și prin ilustrațiile delicate realizate de Ilaria Zanellato.