Ediția în limba română a romanului Anii, una dintre cărțile esențiale semnate de laureata Nobelului literar din 2022Annie Ernaux, și publicate în traducere în cadrul colecției Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M se află în toate librăriile din țară.

Descris de scriitorul și scenaristul Emmanuel Carrère drept „una dintre foarte puținele cărți cu adevărat mari din literatura contemporană”, romanul Anii (2008) a fost primit cu surprindere. Deși Annie Ernaux era deja de decenii întregi o scriitoare iubită și premiată, Anii a reprezentat, în multe feluri, un nou început: atât un volum de memorii al unei întregi generații, dar și povestea unor oameni ce-și relatează istoria unică. Anii este o rememorare a perioadei 1941-2006, realizată cu ajutorul senzațiilor trecute și prezente, al fotografiilor, cărților, cântecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, știrilor, totul contrastând cu însemnările de jurnal adunate de-a lungul a șase decenii.

Cea care semnează traducerea în limba română a cărții este Mădălina Ghiu, pe care cititorii o știu de la volumul anterior semnat de Annie ErnauxPasiune simplă, publicat în cadrul colecției Anansi. World Fiction împreună cu romanul Confesiunea adolescentei (traducere de Vasile Zincenco), carte vândută în peste 10.000 de exemplare în doar câteva luni de la publicare.

„Acest «roman total», născut la maturitate din surse compozite: însemnări de jurnal, studii sociologice, surse mass-media oferă o felie generoasă de istorie – de la cel de-Al Doilea Război Mondial, până în pragul secolului XXI, un «hronic și cântec al vârstelor» a milioane de oameni, care se înalță din ruinele războiului, trec prin Les Trente Glorieuses, anii de glorie – 1945-1975, prin cei ai Războiului Rece, asistă la Căderea Zidului Berlinului, la fărâmițarea Imperiului de Est, la ascensiunea erei digitale, la prăbușirea Turnurilor-gemene, la crize economice, la mondializare și liberalizare și la nenumărate evenimente planetare, și se îndreaptă către o societate avidă de consum și de divertisment. Adulate și uneori denigrate, cărțile lui Annie Ernaux continuă să tulbure apele, să suscite polemici, cărora, acordarea Premiului Nobel pentru Literatură, în 2022, le-a dat un nou avânt și de cele mai multe ori argumente fragile în fața unei opere magnetice, magnifice și de o onestitate dezarmantă”, a mărturisit Mădălina Ghiu.

Annie Ernaux (n. 1940) s-a născut în Normandia, unde și-a petrecut copilăria și prima tinerețe. A urmat studiile superioare la Rouen, Bordeaux și Grenoble. A fost, până în anul 2000, profesoară de ciclu gimnazial secundar, construindu-și simultan o impresionantă carieră literară. A primit cele mai importante distincții pentru literatură atât în Franța, cât și în străinătate (Premiul Marguerite Yourcenar, Premiul Renaudot, Premiul Strega, Premiul Formentor, Premiul Gregor von Rezzori), iar din luna octombrie a anului 2022 este laureata Premiului Nobel pentru Literatură. Este singura autoare a cărei operă a fost publicată în prestigioasa serie Quarto a Editurii Gallimard timpul vieții sale. În colecția Anansi. World Fiction urmează să apară LoculUn tânăr și Evenimentul.