În povestea imaginată de Ana Dragomir, Alma, personajul principal, ajunge să se bazeze în lupta ei pentru salvarea poveștilor pe noul ei grup de prieteni format din Scufița Roșie și lupul cel bun, Louis. Exact ca în Praf de zâne, pe măsură ce copiii cresc, ajung adesea să se bazeze pe relațiile cu prietenii la fel de mult, dacă nu mai mult, decât pe cele cu părinții.
Pentru unii copii, intrarea într‑o gașcă se dovedește un lucru simplu. Își fac câțiva prieteni buni care le rămân fideli de pe la mijlocul gimnaziului și până la sfârșitul liceului sau nimeresc într‑un grup cu aceleași pasiuni.
Dar pentru majoritatea copiilor, intrarea într‑un astfel de grup ridică unele întrebări delicate. Îmi place gașca mea? Cei din gașcă mă plac? Grupul acesta reprezintă ceea ce sunt sau vreau să devin? Ar trebui să încerc să intru într‑un grup mai bun? Care sunt beneficiile și costurile de a fi în această gașcă? Și ce fac cu cei care‑mi sunt nesuferiți din acest grup?
Apartenența unui copil la o gașcă de prieteni este extraordinar de importantă. Copiii nu caută doar să‑și facă prieteni, ei înlocuiesc familia din care s‑au retras (sau, cel puțin, se distanţează de ea în mod public) cu o gașcă de care să fie mândri că îi aparțin. Dacă nu reușesc, le rămân doar opțiunile deloc plăcute de a reveni în sânul familiei sau de a hoinări singuri prin lume. Mai mult, apartenența unui copil la o gașcă îi va influenţa pasiunile, realizările școlare, statutul social, sentimentul lui de valoare personală și chiar înclinația către comportamentul de risc.
Dată fiind importanța considerabilă a alăturării la o nouă gașcă, copiii devin adesea extrem de necăjiți când sunt în contradicție cu prietenii lor. Este foarte important ca părinții să fie empatici și să-și ajute copiii cu sfaturi realiste, atunci când se întâmplă acest lucru.
Material realizat cu ajutorul textelor din cartea Căile întortocheate ale adolescenței. Cum să-ți îndrumi fiica prin cele șapte etape ale maturizării de Lisa Damour, publicată de Editura TREI în colecția Psihologia Practică pentru părinți.
Lasă un răspuns