Oricine hotărăște că nu te place fără a te cunoaște este o persoană care nu are o părere bună despre sine. Când oamenii nu se plac pe ei înșiși, gelozia și invidia se reflectă în gândurile și comportamentul lor. Avem tendința să ne comparăm cu alții, mai ales cu cei care ne seamănă.

Vă amintiți prima întâlnire dintre Alma și lupul Lois în Praf de zâne? Ea a fost speriată pentru că știa despre lup că este un personaj negativ. Dar nu interacționase direct cu el. Uneori ne formăm păreri despre ceilalți chiar dacă nu îi cunoaștem direct – și sunt situații în care ne simțim bine dacă aflăm lucruri nu tocmai drăguțe despre ceilalți.

Copiii au tendința să se compare cu alți copii (chiar și cu unii pe care nu îi cunosc) și vor folosi ceea ce văd pentru a se ghida în aspecte legate de felul în care ar trebui să gândească, să se comporte sau chiar să arate. Unii copii sunt foarte nemulțumiți de anumite laturi ale lor. Mulți dintre ei sunt influențați de imaginea ideală pe care ne-o prezintă societatea despre cum ar trebui să arate și să se comporte. O modalitate pentru ca un copil să se simtă mai bine în propria piele este să devalorizeze (sau să desconsidere) un altul („Gândesc, mă comport sau arăt mai bine decât tine!“). Deși aceste desconsiderări îl pot face să se simtă mai bine pe moment, ele sunt doar o soluție temporară pentru o problemă mult mai adâncă, cea a unei stime de sine scăzute.

Așadar, nu o lua personal atunci când cineva te antipatizează fără măcar a te cunoaște. Acest lucru nu se datorează vreunor defecte ale tale! Cei care te judecă fără a te cunoaște au nevoie de ajutor cu o problemă mai mare: stima de sine scăzută.

Și nu uita! Atunci când ai o părere bună despre propria persoană, îi percepi și pe ceilalți într-o lumină pozitivă.

Prietenia se construiește în timp, de aceea este bine să ai răbdare și cu tine, și cu ceilalți.

Material realizat cu ajutorul cărții – Adevărul despre adolescente de Karen Zager și Alice Rubenstein publicată de Editura Trei în colecția Psihologie Practică.