Editura Pandora M publică în colecția Literati, cu sprijinul Dutch Foundation for Literature, revelația literaturii pentru copii din Olanda: Lămpița și băiatul-sirenă de Annet Schaap, în traducerea Irinei Anton.
Debutul autoarei olandeze este o poveste captivantă în șase părți, care are loc pe o peninsulă sălbatică, un cadru fabulos ilustrat. Acțiunea romanului este absolut spectaculoasă datorită îmbinării elementelor de suspans și fantasy, încât acesta poate fi citit cu plăcere atât de copii, cât și de adulți. Autoarea a mărturisit că ideea de a scrie o carte i-a încolțit în minte în timpul unei călătorii la Lacul Michigan, când a văzut în depărtare, pe o peninsulă, un far și o căsuță…

Lămpița… e o poveste despre mare, despre misterioasele ei ființe și despre pirați de o cruzime nemaiîntâlnită. Despre Casa Neagră a Amiralului, în care se spune că trăiește un monstru. Despre un far cenușiu pe o peninsulă ce abia se mai ține de uscat printr-o fâșie de pământ. Despre Lămpița, fiica paznicului de far, care urcă în fiecare seară cele șaizeci și una de trepte ca să aprindă lumina care va călăuzi corăbiile. Despre o seară furtunoasă în care chibriturile se termină și totul merge anapoda. Dar, mai ales, despre curaj și puterea eroilor de a-și învinge frica.

Lămpița și băiatul-sirenă a câștigat cele mai importante premii literare în Țările de Jos și a devenit bestseller internațional. În 2020, cartea a fost nominalizată la Carnegie Medal, în premieră pentru o carte tradusă. Veți descoperi „un roman ca un cufăr de comori“, cum spunea scriitoarea britanică Hilary McKay și „o aventură măreață, amețitoare, pe care o veți parcurge pe nerăsuflate“, după cum afirma cotidianul olandez NRC Handelsblad.

Annet Schaap (n. 1965) și-a dorit dintotdeauna să devină ilustratoare, scriitoare sau exploratoare și a reușit să trăiască toate aceste experiențe. După ce a urmat cursurile a două școli de artă, din 1991 și până azi a ilustrat mai bine de 200 de cărți ale unor scriitori de succes. A studiat creative writing și a fost scenaristă și graficiană la un teatru de tineret, visând să scrie și să își ilustreze într-o zi propria carte. Annet adoră să călătorească și să descopere locuri frumoase împreună cu soțul ei Thomas și fiul lor, Jonas.