Astfel de lucruri mărunte, romanul lui Claire Keegan a cărui ediție în limba română am lansat-o la cel mai recent Gaudeamus, se bucură anul acesta de atenția criticilor de film și a cinefililor. Mai exact, la Berlinale a avut loc premiera adaptării acestui roman, dramă în care rolul principal îi aparține chiar actorului Cillian Murphy, multi-premiat anul acesta pentru prestația din Oppenheimer.

Realizat de cineastul belgian Tim Mielants, care l-a regizat anterior pe Cillian Murphy în serialul Peaky Blinders, acţiunea din Astfel de lucururi mărunte / Small Things Like These se petrece la mijlocul anilor 1980. Filmul revine asupra unuia dintre scandalurile care au zguduit Irlanda de Nord în ultimii ani: dezvăluirea modului în care mii de femei „decăzute” în ochii Bisericii au fost trimise la „spălătoriile Magdalene” şi puse la muncă pentru a-şi spăla păcatele.

Suntem în anul 1985 și se anunță o iarnă foarte grea. Într-un oraș nenumit din Irlanda, Bill Furlong, negustor de lemn și cărbune, se pregătește de Crăciun, perioada cea mai aglomerată pentru el. Într-o dimineață, în timp ce transportă o încărcătură la una dintre mănăstirile din afara orașului, face o descoperire care-l împinge să se confrunte cu trecutul și cu forțele tăcute ce controlează orașul și viața locuitorilor săi.

„Suntem convinşi că această poveste, care combină bunăvoinţa faţă de cei mai fragili şi dorinţa de a lupta împotriva nedreptăţii, va rezona cu toată lumea”, a declarat directorul artistic al Berlinalei, Carlo Chatrian.

Devenit la scurt timp de la apariție bestseller pe ambele maluri ale Atlanticului, Astfel de lucruri mărunte este primul roman al lui Claire Keegan, scriitoare cunoscută până acum pentru proza ei scurtă. Nume importante ale scenei literare britanice de astăzi au salutat apariție cărții: „un roman uimitor!” (Colm Tóibín), „o carte care te va face să-ți dorești să citești tot ce a scris autoarea ei. Absolut superbă” (Douglas Stuart).

Romanul Astfel de lucruri mărunte, recompensat cu Orwell Prize for Political Fiction 2022 și nominalizat la Booker Prize 2022 și la Dublin Literary Award 2023, nu este singurul roman ecranizat ce poartă semnătura lui Claire Keegan: și nuvela Foster (în pregătire în colecția Anansi. World Fiction) a cunoscut o transpunere de succes pe marele ecran în anul 2022, sub titlul The Quiet Girl.

Scriitoarea irlandeză Claire Keegan (n. 1968) este cunoscută pentru povestirile sale publicate de-a lungul timpului în The New YorkerThe Paris Review sau Granta. Prima ei antologie de povestiri, Antarctica (1999), a câștigat Rooney Prize for Irish Literature și William Trevor Prize. A doua, Walk the Blue Fields, a apărut în 2007. Ediția în limba română a romanului Astfel de lucruri mărunte a apărut în traducerea Iuliei Anania.