Editura Pandora M publică în colecția PanDA prima carte pentru copii scrisă de Bogdan CoșaZiua în care Adam a devenit băiat bun. Cartea, ilustrată cu măiestrie de Ionuț Robert Olaru, este o combinație foarte reușită de poveste amuzantă și mesaj educativ.

Cartea asta e un tribut pentru copilul care am fost – fac parte din generația celor cu cheia de gât, care, când erau mai mici, erau încuiați în casă cu orele; ai mei, care mergeau la serviciu, mă lăsau singur și câte o zi întreagă. Și n-aveam cablu TV, nici computer, nici Internet, așa că singura distracție, după ce epuizam jocurile pe care le puteam inventa, era să citesc basme și povești nemuritoare. Seara, când începea să-mi fie din ce în ce mai frică singur în casă, continuam să citesc ca să nu plâng, și-am făcut asta ani la rând, mi-am făcut casă și familie din poveștile altora, până când temele mi-au înghițit orice petec de timp liber și-am devenit, pe nepusă masă, adult.

E drept că primul exemplar din
Ziua în care Adam a devenit băiat bun i l-am dăruit entuziasmat, chiar înainte să-l răsfoiesc, fiicei mele, care s-a uitat o secundă la el, apoi l-a dus la gură și a început să-i molfăie coperțile – îi ies dințișorii, așa că mă bucur că poveștile mele îi pot fi de folos în cel mai concret mod. Dar am început să scriu basmul acesta înainte să știu că urmează să o avem. Abia începuse pandemia și, într-o lume plină de incertitudini și de frică, răspunsul meu instinctiv a fost să închid televizorul și să uit de numărul de infectări și să mă-ntorc în punctul în care m-am întors mereu, copil fiind, când nu puteam să înțeleg realitatea din jurul meu, când mi se făcea frică de singurătate.

Astfel, am scris povestea lui Adam Banană în primul rând pentru a le spune copiilor că niciodată nu rămânem singuri cu adevărat, nici când părinții pleacă la serviciu, nici când nu avem Internet sau tabletă, pentru că în fiecare dintre noi există o voce interioară cu care putem sta de vorbă – un prieten care nu trebuie să plece acasă și care nu o să ne trădeze niciodată. E drept, există și pentru părinți un mesaj, dar el e bine ascuns – sper să-l descifreze și să-l pună în aplicare cât mai mulți dintre ei.
Bogdan Coșa

Adam este cu adevărat un personaj în propria lui viață care se plimbă constant pe frontiere. Între frică și curaj, se împiedică în lucruri mărunte și dezvoltă trăiri mari, își simte neputința dar își descoperă și un curaj nebănuit. Ilustrând o asemenea poveste, te angajezi într-o călătorie cu multe spirale în care creionul se oprește pe un detaliu și acuarela pe o emoție, pe o stare care răscolește personajul și te face să rezonezi cu el. Fiind atât de fațetat, Adam Banană devine credibil și e foarte greu să nu-ți stârnească puțină nostalgie. Ilustrația cărții este interpretată în cheia unui jurnal personal, ce devine filmul din care Adam extrage eseul pe care și-l dorește la sfârșit de vară. Astfel, ilustrația va deveni amintirea zilei, în care personajul principal a învățat cât de important este curajul. Ionuț Robert Olaru

Bogdan Coșa (n. 1989) este scriitor. A publicat trilogia Poker, romanul Cât de aproape sunt ploile reci și volumul de poeme O formă de adăpost primară. A primit mai multe premii literare și a beneficiat de programele de rezidențe pentru scriitori oferite de Hessischer Literaturrat (Germania), Pécsi Íróprogram (Ungaria), FILIT (România) și Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu“ (România).

Ionuț Robert Olaru (n. 1983) crede că totul în jurul nostru este poveste și transformă cuvintele în ilustrații minunat colorate. A mai transpus în imagini În căutarea inspirației, Praf de zâne și Copacul de Ana Dragomir, Ploaia curcubeu, Spiridușii luminii și Iepurele Înțelept și secretul poveștilor de Andreea Iatagan.

Ilustrații: Ionuț Robert Olaru
ISBN: 978-606-978-410-5
Format: 220×280 mm
Copertă broșată
Nr. pagini: 64
Preț: 35.00 lei
Colecția: PanDA
Editura Pandora M
+5 ani