Dragă Copile,

Îți scriu ca să știi că eu și Roo suntem bine. Îmi pare rău că n-am putut să ne luăm rămas-bun așa cum se cuvine și sper să înțelegi de ce a trebuit să plec în această expediție. Mă duc la Polul Nord să caut ultimii urși polari. Trebuie

să-i văd de-adevăratelea. Vreau să-i văd cum înoată printre ghețari și cum se joacă în zăpadă.

Îți scriu ca să știi că eu și Roo suntem bine. Îmi Știi, îmi aduc aminte că m-am dus odată la grădina zoologică, era într-o după-amiază călduroasă de vară, iar acolo am văzut pentru prima dată un urs polar.

Stătea la umbra unui copac uscat. Avea și un mic bazin din beton în care să înoate. Apa din bazin era verde. M-am uitat la ursul polar. Nu avea zăpadă prin care să se rostogolească, blocuri de gheață pe care să plutească… Asta nu era viață pentru un urs polar!

N-am putut să-l salvez. Cum să-l salvez? Doar nu poți să bagi un urs polar sub haină și să pleci cu el, nu?

În ziua aceea m-am hotărât să ajung la Polul Nord să văd cum trăiesc de fapt urșii polari. M-am dus la bibliotecă și am citit tot ce-am găsit despre urșii polari: unde trăiesc, ce mănâncă și cum să-i cauți în locurile îndepărtate. Am studiat multe hărți până când, într-o zi, am descoperit la Muzeul Britanic o hartă cu Marea Creastă a Ursului și atunci am știut că acolo voi găsi ultimii urși polari.

Am început să plănuiesc o expediție.

Mama ta zicea că sunt prea bătrân ca să plec de unul singur la Polul Nord, dar toată viața mea am fost fie prea bătrân, fie prea tânăr ca să fac ce-mi doresc, așa că de data asta m-am decis să nu mai ascult de nimeni. Mi-am cumpărat bilet pe un vapor solid, Inscufundabilul.

După ce am cumpănit mult, m-am hotărât s-o iau și pe Roo cu mine.

Câinii Husky ar fi fost mai buni, dar nu-mi puteam permite să-i hrănesc. Roo a zis că rasa ei este de fapt mai bună decât husky, dar că nimeni nu i-a dat vreodată șansa să arate acest lucru. Când i-am spus că este vorba despre o expediție la Polul Nord, a zis că a auzit de el și că o rudă de-a ei a ajutat la instalarea lui.

Ne-am strecurat afară din casă într-o noapte, în vreme ce tu dormeai dus. Nu te-am trezit fiindcă știi bine că nu-mi plac despărțirile. Am luat căruciorul de golf al unchiului Freddie ca să-l folosesc pe post de sanie. Transmite-i că l-am luat doar pentru puțin timp.

Spune-i mamei tale că îmi pare rău, dar a trebuit să plec.

Nu vă faceți griji. O să mă întorc.

Cu mult drag,

Bunicul

Ultimii ursi polari_web

Fragment din cartea Ultimii urși polari, roman scris de Harry Horse câștigătorul Medaliei de Aur Smarties.

Cartea poate fi comandată aici: https://bit.ly/2sLyBGD